October 14, 2015

kecoh

Haritu aku buat dosa.
Aku denda diri sendiri; deactivate facebook seminggu!
Tapi sebenarnye tak mampu hahaha *gelakkan diri sendiri*
So aku just tahan diri sendiri daripada buat status kat fb selama seminggu..
tapi aku still comment and post kt wall orang lain..

Dalam tempoh seminggu tu,
macam-macam benda aku rasa..
berbaur..

Satu;
Haritu diedarkan kertas undi untuk award sempena dinner,
ade category "most social media active",
kawan2 duk cakap,"weh aku undi kau"

Agaknye aku memang byk post ke?
Rasenye org lain pun banyak post jugak.. haha
Dah seminggu aku x buat status xde org sedar pun :(
Xde org nak ucap "tahniaaah, dah lama x nampak kau post kt fb!"
haha untuk org yg selalu post mcm aku, it's actually an achievement kot!
ok whatever haha

Dua;
Haritu keluar result 5th yr..
kat twitter, ade seorang kawan ni tweeted;

Jangan suka sangat la post kat fb kalau lulus exam. Ada orang pressure fail paper walaupun dah usaha gila babi. Empathy sikit la bangang
sentap weh.. sentap!
sebab aku pun selalu jugak post kt fb bila lulus paper..
huhuhu tak fikir pun org lain sedih x lulus,
kita just rasa nak share kegembiraan kita tp x fikir psal org lain..
ok aku xtahu nak respond apa,
sebab aku rasa depends la dia nak say her/his gratitude
tp aku rasa kena gak rasa simpati kt orang lain..huhu
berbaur weh!

Tiga:
Ada seorang adik post ni kat fb.. buat aku rasa lebih bersalah nak scroll fb
" jika diri kita dekat dengan handphone, whatsapp, fb, gadget etc, maka jauhlah diri kita dengan Allah"

Empat:

Ada kawan cakap,"dah baca dah post *** kat fb? anniversary dia"
Aku," ohh yeke? ntah malas nak baca. tkut sakit hati ke jeles ke"
Kawan,"ohh amie jenis x suka eh baca kisah2 org kawen ni?"
Aku,"ohh, xde la, biasa je. sejak deactivate fb ni, jadi malas nak baca"
Kawan," tu la, kita pun ada satu masa ni suka sgt scroll insta.. tp bila pernah sekali stop, terus x minat dah..
Aku,"amie pun camtu, haritu fon rosak. sebulan x post insta. dia jd malas nak bukak."

Aku sebenarnya tengah cuba untuk latih diri untuk tak tengok update org lain.. kadang2 takut kita iri hati dengan orang lain, tak pun aku nak buat diri aku lebih bersyukur dgn apa yg aku ada.. lantak lah org lain punya update.. kalau kau nak kisah org pun, kisahkan dengan org yg ade kat depan kau..
depan kau!
pasal org jalan mana, makan apa, biar lantak..
even kau x jeles pun, biar je lah dorg..

Lima:
Suatu ketika dahulu, ada seorang budak laki ni mesej aku,
dia sampaikan teguran kawan dia pada aku..
bla3 pastu dia selitkan ni;
budak laki, dorang tak suka dak pempuan yang suka sgt post cerita semua benda kat fb
i was like, "suka x suka ikut la, kalau laki tu boleh terima isteri dia camtu, dia terima je.
tapi itu lah, maybe sebab tu jugak aku kena reject kot, sebab maybe taste lelaki tu x suka perempuan kecoh2 macam aku..

memang betul kalau kita tengok org sekeliling,
yang dah kawen mostly yang penyenyap..
sopan2, diam2. x lantang mcm aku..
yela siapa nak kawen dgn pmpuan kuat bebel banyak cakap macam aku ni haha

*krik3*

aku cuba nak berubah..
taknak terikat sangat dgn social media..
cuba nak hidup kt dunia realiti drpd dunia maya..
tapi kadang2 aku rasa kena share post/benda tu..
tapi aku rasa mcm orang dah cop "amie ni sehari ntah bape byk dia post"

kadang aku tgk org lain pun byk je post..
tp kenapa aku je kena label cmtu.. :(

ahh dilemma..
aku rasa nak nangis..


teruk sgt ke kalau suka post facebook ni?
kecoh sgt ke pmpuan kalau suka main fb, repost, komen sume tu?

*heavy sigh*

aku tak tahu nak jadi diri sendiri ke kena berubah....
nak nanges rasa penat bermujahadah T_T







1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)