Resepi :)

1. KEK PANDAN KASTARD


Bahan-bahan ( 1 biji kek ) (http://www.myresipi.com/top/detail/6872)

  • tepong super fine - 150 gram
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar *cari jenama yang halal yg dibuat drpd lemak tumbuhan*
  • air daun pandan - 80ML
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau [x]
  • * cara2 refer my resepi okay :D

Bahan-bahan kastard (http://bakery2embroidery.blogspot.com/2012/05/kek-pandan-lapis-kastad.html)


  • 6 tbsp tepung kastad
  • 1 1/2 tsp serbuk agar-agar
  • 750ml santan @ susu cair - akak gabungkn kedua-duanya
  • 150gm gula pasir - bleh kurangkn sedikit lg sbb bg akak manis la
  • 2 tbsp mentega
  • 1 tsp pandan paste 
  • sedikit pewarna hijau

*cara2 refer link :D




2. SOUFFLE CHEESE CAKE (my resepi)

Bahan-bahan ( 18 cm )
  • 250g Philadelphia cream cheese
  • 50g mentega tanpa garam
  • 80g gula halus
  • 3 biji telur -asingkan kuning dan putih
  • 80cc fresh cream
  • 2 sudu kecil jus lemon
  • 40g tepung roti
  • 40g dry fruit
  • sedikit gula aising untuk hiasan

Cara-cara

  1. Pukul cheese dan mentega sehingga kembang dan masukkan separuh gula dan pukul lagi
  2. Masukkan sebiji demi sebiji, diikuti dengan fresh cream dan lemon jus
  3. Masukkan pula tepung roti dan gaul sehingga sebati
  4. Dalam mangkuk lain pukul telur putih dan gula yang separuh lagi sehingga kembang. (Bila diterbalikkan telur tak jatuh)
  5. Masukkan dry fruit ke dalam telur putih dan kacau sebati
  6. Masukkan adunan telur putih ke dalam adunan pertama tadi. Gaul sebati.
  7. Kemudian masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 40-45 minit. Loyang tu mestilah diletakkan dalam dulang yang berisi air
  8. Setelah masak. Ayaklah gula aising ke atas kek tadi



3. PAVLOVA (http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2014/10/resepi-pavlova.html)

Nak tunjuk gambar hasil drpd resepi ni. Resepi boleh buka link :D

4 biji putih telur

150g gula aising
2 SB tepung jagung
1 SK cuka